Този законопроект е необходим, тъй като раждаемостта рязко пада, каза Миков

БСП внесе в деловодството на Народното събрание промени в Закона за данъка върху добавената стойност, свързани с намаляване на ставката от 20% на 5% за бебешки храни, памперси и пособия за отглеждане на деца, както и със социални услуги за възрастни хора.

 

Това съобщи председателят на партията Михаил Миков, предаде БГНЕС.

 

Според него този законопроект е необходим, тъй като раждаемостта рязко пада, а това по думите му е последица от икономическото развитие в страната и от свитото потребление и ниските доходи.

 

По изчисления на БСП ще има около 56 млн. лева ефект, като според Миков голяма част от тези средства ще се върне в бюджета поради повишеното потребление.

 

„В момента приходът от ДДС върху детски пелени е в рамките на 22,3 млн. лева, а след намалението на ставката на 5% приходите ще бъдат 5,56 млн. Приходът от ДДС върху детските храни при 20% ДДС е 42,8 млн. лева, а след намалението той ще бъде 10,7 млн. Ефектът е пренебрежимо малък за бюджета, но актът е крайно необходим като сигнал и знак към хората, които в тези трудни времена отглеждат деца”, каза Миков.

 

 

Видео: БГНЕС