Назначенията скараха Реформаторския блок и ГЕРБ

Нов скандал при управляващите. Този път раздор между четирите формации в коалицията внесе изборът за заместник-шефове на БНБ. В крайна сметка депутатите избраха двама от бившите подуправители - Димитър Костов и Калин Христов. Заедно с тях на шефски стол сяда и Нина Стоянова.

 

Дни след назначението на поста Димитър Радев представи екипа, с който иска да управлява централната банка - Димитър Костов, Калин Христов и Нина Стоянова. 

 

„Водещ критерий за избора ми са професионалните и нравствени качества на кандидатите”, заяви управителят на БНБ Димитър Радев.

 

Дебатът обаче влезе в полето на политиката. До степен, в която някои решиха да демонстрират познания извън дискутираната тема. 

 

„Монетарното злато се измерва в унции”, заяви Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.

 

„От намерените глинени плочки интересни са наблюденията на изследователите, което показва, че често остраказирането е било подготвено до степен да даване на готови остраки”, заяви Данаил Кирилов от ГЕРБ.

 

Иначе опозицията подложи под съмнение професионалната биография на тримата кандидати с аргумента, че те са били част от екипа на БНБ по време на кризата с КТБ. И че с решенията си са поставили по въпрос стабилността на банковата система. Цитирани бяха даже изказвания на Бойко Борисов срещу тях. 

 

„Те страдат от липса на репутация, каквото и да кажат, аз не им вярвам”, заяви Румен Гечев.

 

Последваха цитати от изказвания на Цецка Цачев и на Менда Стоянова, които преди година също искаха оставките на Димитър Костов и Калин Христов от ръководството на БНБ. Левицата попита защо за една година управляващите от ГЕРБ са променили категоричното си отношение. 

 

„Кой управлява държавата? На въпроса Кой? трябва да бъде даден отговор”, заяви Румен Гечев. 

 

„Досега било каквото било, отсега нататък – същото”, заяви Емил Димитров от ПФ. 

 

Последва предложение кандидатурите  да бъдат оттеглени. А към призива на опозицията да се гласува против се присъедини и депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. Наложи се управляващите да обясняват, че БНБ не търговско дружество и подуправителите не могат да се бъркат в ресорите на другите си колеги.

 

„В техните ресори са си свършили, каквото трябва”, заяви Менда Стоянова. 

 

В крайна сметка и тримата подуправители на БНБ бяха одобрени от парламента. Доверие им гласуваха депутатите на ГЕРБ, ДПС, АБВ и Български демократичен център.