Част от децата спят с часове на едно от летищата след като ги разделят в различни полети

 

Кошмарно завръщане в България за над 30 деца и техните учители. След цяло денонощие по летищата участници в Математическа олимпиада в Китай се върнаха у нас. Как децата се оказват на хиляди километри от България, без да знаят как ще се приберат?


Десетки часове в опит да се прибереш у дома. Така приключва състезанието по математика за групата от 36 ученици и учители в Китай. С ден закъснение първата група пристигна у нас.


С проблемите математиците ни се сблъскват още с пристигането. Настаняват ги в общежитие, за което не са били информирани, че ще спят. Условията, по думите им, са ужасни. Тоалетната е е само един на етаж за всички деца.


„Спартански условия”, категорично заяви учителката Таня Стоева.


„Базата беше отвратителна. Една баня за всички - за 300 деца примерно, която е със записване, за да могат да се изкъпят”, разказа ученикът Кристиян Василев.


След няколко дни се местят в хотел. Въпреки лошите условия учениците отново се връщат с купи и медали. Но след състезанието децата от три училища се сблъскват с нови трудности. Планът е да се приберат с полет от Чангчун през Пекин до Москва и оттам към София. Самолетът обаче така и не излита. А причината остава неясна - от рязко влошаване във времето до технически проблем.


„Наистина два полета не са пристигнали - нашият и един от состровите. Имало е дъжд, но 30 минути след това можеха да ни прекарат”, разказа Ирина Шаркова, преподавател по математика.


Част от децата спят с часове на едно от летищата след като ги разделят в различни полети. В крайна сметка децата и учителите получават помощ от посолството ни в Пекин. Последната група ще се прибере утре - с два дни закъснение.


Повече по темата гледайте във видеото.