„Ибрахим Паша” е паметник на културата

 

Подът на джамията „Ибрахим Паша” в Разград, която е паметник на културата, бе вандалски бетониран от самозвани реставратори. Под 15 кубика от строителния материал са погребани културни пластове от желязната и античната епохи, които са били открити под храма при по-стари проучвания. По скандалния случай вече работят полицията и прокуратурата. Сезирано е и Министерството на културата.


Бетонът е бил излят от четирима строителни работници, които работели тайно в храма от 10 дни, като влизали вътре през пролука на външната метална врата. Те обяснили, че ги е наел Бюрхан Сюлейман от Дулово.


По предварителни данни от месец той живеел в Районното мюфтийство. Представителите на вероизповеданието обаче отрекоха това.


Сюлейман е в неизвестност, полицията го издирва, а според районния мюфтия Мехмед Аля „това е едно позитивно действие”.


Археолозите са проучвали основите на джамията през 1985 и 2001 г. Било е планирано проучванията да продължат наесен, а след тях поетапно да започне реставрирането на храма.


Очаква се и реакцията на културното министерство, което трябва да разпореди как при тези условия ще продължат разкопките.


Докато институциите си свършат работата, джамията ще остане запечатана.