Софтуер сравнява приходите на търговците

Системата за дистанционна връзка на касовите апарати с НАП следи за оборотите в търговските обекти по Черноморието, напомнят от НАП. 

Още по темата

 

Софтуерът сравнява приходите на търговците и в зависимост от територията, на която се намира обекта посочва онези от тях, чийто приходи значително се различават от средните за дейността или региона. Така системата автоматично открива рискови обекти и инспектори на приходната агенция ги посещават.

 
След въвеждането на софтуера делът на откритите нарушения при проверки се е увеличил близо двойно. Така, ако не издава касови бележки, търговецът попада в група на рискови обекти, които задължително се проверяват. Системата следи и за други отклонения в отчитането на приходите като струпването на продажби в края на работния ден, концентриране на обороти в края на месеца. С помощта на компютърната връзка дистанционно се открива и отчитане на дневен оборот от под 100 лв. при над 100 места за сядане в заведението и персонал от 12 души.

 

Законът предвижда санкция за неотчитане на обороти от  2000 лв. за всяка неиздадена касова бележка, но глобата може да достигне 10 000 лева и запечатване на обекта, ако няма касов апарат или той не е свързан със сървърите на НАП. 

 

Сигнали за укриване на обороти и други данъчни нарушения могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.  

 

От 21 юли чадър на плажа се дава само с касова бележка: