Машината се самоусъвършенства без човешка намеса

Робот създава други роботи – това звучи като сценарий от научно-фантастичен филм, но действително е постигнато от екип от учени от Кеймбриджския университет и Федералния технологичен институт в Цюрих.

 

Инженери са разработили автоматизирана система, която е в състояние да се развива и да подобрява функционирането си без човешка намеса, пише BBC News, цитиран от агенция "Фокус".

 

Роботизирана ръка произвежда „бебета роботи“, състоящи се от пластмасови кубове, в които има двигател, като всяко следващо се движи по-добре от предишното. Целта на изследователския проект е да се създадат роботи, които се приспособяват към заобикалящата ги среда. Статия за постижението е публикувана в журнала PLOS One.

 

Майката робот измерва колко далече могат да се придвижат бебетата и без човешка намеса подобрява конструкцията, така че следващите роботи, които сглоби да се придвижат по-далече. Роботът е произвел десет поколения деца, като последната версия се е успяла да премине два пъти по-голямо разстояние от първата.

 

„Един от големите въпроси в биологията е как се е появил интелекта – използваме роботика, за да изследваме тази мистерия“, обяснява д-р Фумия Иида от Кеймбриджския университет - един от ръководителите на проекта.

 

Друга задача е да се разработят машини, който се самоусъвършенстват и се приспособяват към нови обстоятелства.