Над 11 000 души бяха засегнати от излелите се силни дъждове

Най-малко 40 души загинаха при наводнения, предизвикани от силни дъждове през уикенда в североизточната част на Северна Корея (КНДР), съобщи днес Международния комитет на Червения кръст, цитиран от Франс прес и БТА.

 

Пороите, резултат от преминаването на тайфуна "Гони", са се излели в специалната икономическа зона Расон, разположена на границата между Северна Корея, Русия и Китай, се казва в изявлението.


Над 11 000 души бяха засегнати от наводненията, които повредиха или унищожиха около хиляда жилища, добавя Червеният кръст. Информацията е получена от севернокорейските власти.


Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА) потвърди, че силните дъждове са причинили смъртта на 40 души в Расон и са наводнили обширни площи обработваема земя. Според съобщението на севернокорейската държавна информационна агенция пороите са унищожили 5240 жилища и 99 обществени сгради и са прекъснали железопътните линии на 51 места. 

 

"Очакват се още валежи в Северна Корея и множество уязвими към катастрофи зони може да бъдат засегнати", заяви Халед Ахмед Масуд, представител на Международния комитет на Червения кръст в КНДР.