Десетки хора се събират на протест пред сградата на СЕМ

 

Турска реч по Националното радио вече се чува и в Североизточна България. От началото на месеца Радио България на БНР излъчва предавания на турски език в района. Очаква се днес СЕМ да реши дали да даде лиценз на Българското национално радио да излъчва предавания на турски език в Кърджали. Това намерение на БНР предизвика бурна обществена и политическа реакция, а десетки хора се събират на протест пред сградата на СЕМ в столицата.


От Съвета за електронни медии обаче определиха идеята като „провокативна”, защото не е аргументирана, нито подплатена с анализи и социологически проучвания.


Намерението срещна и острата реакция на ВМРО. Представители на партията се събраха пред сградата на СЕМ, за да изразят недоволството си.


„Обяснението е много простичко – предизборно навеждане на проф. Георги Лозанов и на Радослав Янкулов пред ДПС, и се питам дали някои от хората в регулатора нямат близки, свързани с "Движението за права и свободи". Поисках по Закона за обществена информация всички документи за тези лицензи, защото подозирам много неща, но не ми беше даден в законовоустановения срок този отговор”, обясни евродепутатът Ангел Джамбазки.


„Не мога да му дам еднолично право на достъп. Стига да са му законни исканията, ще получи това право”, отвърна председателят на СЕМ проф. Георги Лозанов.


„Това, което правят, е чист сепаратизъм”, коментира още Ангел Джамбазки.


„Не можем да лицензираме излъчването на програми извън територията на България”, добави проф. Георги Лозанов. По думите му в Закона за радиото и телевизията има специално изключение за тези групи от хора.


„Вероятно няма никакъв проблем, защото тези предавания продължават десетки години. В лиценза за турски език четем, че той включва културни, религиозни и други предавания, не по-малко от 30 на сто от седмичното програмно време. Съдържанието да го контролира някой, който знае турски език”, коментира директорът на БНР Радослав Янкулов.

 

Целия разговор гледайте във видеото.