"По инерция са определяни по-високи цени на енергията от ВЕИ години наред", добави той

„По инерция са определяни по-високи цени на енергията от ВЕИ години наред. Контролът от страна на регулатора е бил виртуален, но проблемът не е точно в това - знаете, че не е луд този, който изяжда баницата, а този, който му я дава, а кой бе той през 2010-2011 г. знаете много добре. Цялата система е работила на юнашко доверие”, обяви депутатът от БСП-"Лява България" Таско Ерменков, член на Временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката в Република България към 31 януари 2015 г.

 

Той цитира доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция при ценообразуването на електроенергията, произведена от ВЕИ, според който не са спазени изискванията за определяне на цените и "се е карало по някаква средна цена".

 

"Доколко това е било грешка на ДКЕВР, доколко е в съответствие със закона подлежи на допълнителен анализ, но резултатите ги виждате. Още повече, че става въпрос не за количествата до 2012 г., когато имахме фотоволтаици за 15 мегавата - само през първата половина на същата година станаха 1000. Да не говорим, че още в 2011 г. в закона се заложиха мините, които гръмнаха миналата и тази година", добави той.