Новите акцизи влязоха на обсъждане в бюджетната комисия

 

По-скъпи цигари от догодина. Новите акцизи вече влязоха за обсъждане в бюджетната комисия. Според предложението на финансовото министерство повече данък на държавата ще плащат хората, които пушат скъпи цигари. 

 

По-високият акциз от догодина се налага, защото до 2018 година страната ни трябва да покрие минималния за Европейския съюз.

 

Предложението на финансовото министерство е най-евтините цигари да поскъпнат по-малко - с 20 стотинки от догодина. По план за три години цената им ще скочи с общо 60 стотинки. С 90 стотинки повече ще струват през 2018-а най-скъпите цигари, а от януари пушачите на по-луксозни марки ще плашат за кутия с 25 стотинки отгоре. 

 

Хората приемат бъдещото увеличение на цигарите с примирение. Ако минем от търговията към здравето експертите обясняват, че поскъпването не е достатъчно шокиращо. 

 

"В крайна сметка има един отлив 2-3 месеца, след което стресът намалява и започва да се купува старото количество цигари и не води до нашата цел повече хора да се откажат да пушат”, коментира Маша Гавраилова.

 

Според финансовото министерство по-високите акцизи ще ограничат контрабандата. Експерти обаче се съмняват в това. 

 

Оптимистичните очаквания за хазната са, че ще бъдат събрани около 120 млн. лв. повече от акциз върху цигарите, ако потреблението остане същото. Според експертите тази бюджетна прогноза е доста спорна.