Опашката от камиони е около 25 километра на хърватска територия и 16 км - на сръбска

 

Над 170 български шофьори на камиони бедстват в Сърбия на границата с Хърватия. Това алармира в предаването „Часът на Милен Цветков” шофьорът Пенчо Пенчев.

 

Той и стотици негови колеги от пет дни чакат да преминат в Хърватия. 

 

„Спряха ни и казаха, че има бежанци, които са на сръбско-хърватската граница и не можем да минем заради тях. На следващия ден казаха, че има проблем между Сърбия и Хърватия с разрешителните за товарни автомобили. Днес ни казаха съвсем друга версия. Всеки вдига рамене”, оплака се Пенчев.

 

По думите му българските шофьори нямат нито вода, нито храна. На мястото няма и тоалетни. 

 

„Днес ни донесоха по шише вода. Става въпрос за частни транспортни фирми от Сърбия, които го правят на добра воля”, обясни още Пенчев. 

 

Шофьорите са опитали да направят стачка, като блокират движението на автомобили от Сърбия за Хърватия, но ефект не е имало.  

 

По негови изчисления опашката от камиони вече достига 25 километра.

 

Шофьорите не знаят още колко ще чакат на границата.

 

От другата страна на границата, на хърватска територия, опашката от камиони е 16 километра, заяви Димитър Крумов, също шофьор на тир.

 

„Като кучета сме”, заяви Крумов. Той добави, че в момента няма бежанци и не е ясно защо стоят на границата.

 

От българското външно министерство съобщиха пред Нова, че представители на нашето посолство там са отишли при шофьорите. Раздали са им вода и са ги посъветвали да търсят алтернативни маршрути през Унгария и Босна и Херцеговина. И уточниха, че вече е започнало пропускането на камиони с най-бързо развалящата се стока.