В официална позиция църквата призова страната ни да ограничи влизането на още мигранти

 

В официално становище, Българската православна църква призова страната ни да ограничи влизането на още мигранти у нас. В противен случай, българският народ можело да плати с цената на изчезването си като държава, смятат от патриаршията.

 

Свещеници са категорични с призива си църквата не навлиза на политически терен, а по-скоро изразява грижа за обществото.

 

„Ще приемем тези, които са дошли, ще приемем и тези, които евентуално ще дойдат евентуално, но няма да бъде християнско да насилваме нашите бедни българи да издържат хора”, коментира отец Силвестър от Сливенската епархия.

 

Основното послание на патриаршията, е че правителството трябва  да е по-активно и да лобира за мир в регионите, които са причина за бежанската вълна.„Проблемът с исляма е много сериозен. 90 % от хората, които влизат в Европа са мъже между 18 и 40-годишна възраст. Обикновено бежанците са жени, деца и старци”, каза още отец Силвестър.

 

Безспорно е обаче съвпадението на позицията на Светия синод за бежанците с изказване на пловдивския митрополит Николай отпреди месец. Призивът на митрополит Николай тогава е - цитирам - "За тези, които вече са тук, е редно като общество да се погрижим, доколкото можем и ни стигат оскъдните ресурси, но повече - не!".  Същото се казва и в становището на Светия синод.