Местните жители се борят с калта и тинята, които са влезли в домовете им

 

След бедствието в Пловдивско започнаха описване на щетите. Два дни село Белозем беше под вода, а днес местните жители се борят с калта и тинята, които са влезли в домовете им. 

 

20 са къщите в Белозем, в които наводнението нанесе щети. Олющени мазилки, унищожени подови настилки, изгнили мебели, унищожени електроуреди, които са изгорели вследствие на влагата, както и похабена зимнина, която се е намирала в приземните и избените помещения на наводнените домове. Пострадалите домакинства ще получат обезщетение от държавата в размер на 325 лева

 

Водният ад в Белозем отмина, но трагедията за хората остана. Бедствието им отне част от имуществото, за което са спестявали цял живот. 

 

Хората все още не смеят да изпомпват водата от избените си помещения, за да не подяждат основите и къщите да рухнат. Според тях бедствието не се дължи само на дъжда, защото по главня път плували риби.

 

Еднократна помощ ще получат само семействата, чийто имущество в домовете им е унищожено. Обезщетения за земеделската продукция няма да се дава. Хората ще могат да получат помощта от държавата след медец.

 

Щетите в другото село Поповица, което също беше наводнено, са за около 10 000 лева.      

 

Репортер: Благой Бекриев