Целта е да се разкрият загадки, свързани с болести като Алцхаймер и Паркинсон

Американската фондация „Кавли” и три университета в САЩ оповестиха, че ще предоставят над 100 милиона долара за изследвания върху мозъка, за да се разкрият загадки, свързани с болести като Алцхаймер и Паркинсон и причините за появата им, предадоха Франс прес и БТА.

 

 
Повечето от средствата ще послужат за създаване на нови три института „Кавли” в университетите „Джонс Хопкинс” и „Рокфелер”, както и в Калифорнийския университет в Сан Франциско. 

 

„Преминавайки традиционните лимити в изследванията в тази област, новите институти по невронауки ще могат да постигнат значими успехи", прецени Рокел Ханкин, председател на административния съвет на фондацията „Кавли”.


 
Трите института ще получат по 20 милиона долара, се уточнява в комюнике на фондацията.

 

Новите институти ще са част от международна мрежа от 20 института „Кавли" за изследвания в областта на невронауките, астрофизиката, нанонауките и теоретичната физика. 

 

Новите средства ще финансират изследвания върху мозъка от инициатива, кръстена Brain (Мозък) и лансирана през април 2013 г. от президента Барак Обама в рамките на партньорство между частния и обществения сектор.