Той припомни, че страната ни е дала съгласието си за поетапно присъединяване

"Правото на свободно придвижване олицетворява самата идея за обединена Европа. Шенгенското пространство не се изчерпва само с изпълнението на технически изисквания, които отдавна сме изпълнили, а е част от самия процес на европейска интеграция", заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с министъра на външните работи на Кралство Нидерландия Берт Кундерс.

 

Държавният глава призова държавите от ЕС да останат ангажирани не само на думи, но и на дело с този процес. Той припомни, че страната ни е дала съгласието си за поетапно присъединяване към пространството без граничен контрол, като на първо време това се отнася до българските летища.

 

"Холандия оценява положените усилия и постигнатото от България за изпълнение на критериите за присъединяване към Шенген", посочи министър Кундерс.

 

"Изграждането на Европейския енергиен съюз ще бъде един от най-важните приоритети на холандското председателство на ЕС", заяви Берт Кундерс и потвърди подкрепата си за предприетите от България действия за енергийна диверсификация.

 

По време на срещата беше потвърден и общият ангажимент на България и Холандия към предприетите от ЕС и НАТО мерки за борба с тероризма и за повишаване на сигурността в Източна Европа и в региона на Черно море.