Балканският коридор е ключова артерия - тест за Шенген, смята македонският президент

 

"Мигрантската криза подсети Европа, че Балканите са ключова артерия - коридор, който свързва Европа с Близкия Изток". Tова заяви президентът на Македония Георге Иванов, цитиран от БГНЕС.

 

"Сега по време на тази криза с бежанците този балкански коридор се превърна в тест за функционирането на шенгенската зона и за солидарността на целия ЕС", заяви държавният глава. 

 

Според Иванов европейската солидарност е била подложена на три теста, като за съжаление се е провалила и на трите: "Първият от тях е в политиката на добросъседство. Днес вместо стабилни съседи, ЕС е заобиколен от диктатури, войни, хаос". 

 

Вторият провален тест е при взимането на адекватни решения, след като са избухнали конфликтите в Близкия изток, в резултат на което цели общности бяха подложени на гонения и унищожение, заяви македонският лидер, като допълни, че третият провален тест е този на самата солидарност, след като Европа е била залята от бежанската вълна.

 

Според Иванов някои страни-членки на съюза са предпочели "вместо да бъдат солидарни, да действат себично, мислейки само за себе си".

 

„ЕС не успя да даде единен отговор и отпор на тези предизвикателства", заключи Иванов.