Поводът – сигнал на „Протестна мрежа” и bivol.bg за застрашаване сигурността на България

 

Министър-председателят Бойко Борисов се яви на разпит в прокуратурата. Поводът - сигнал със съмнения за разгласяване на държавна тайна и застрашаване на сигурността, подаде от „Протестна мрежа” и сайта bivol.bg. 

Още по темата


Сигналът бил провокиран от казуса с руските военни самолети за Сирия и това да ги пуснем или не да ползват въздушното ни пространство. При откриването на предизборната кампания на ГЕРБ Борисов обяснил, че направил избор - самолетите, макар и в противоречие на правилата, да бъдат пуснати да преминат, вместо да бъдат свалени или принудени да кацнат. Изричайки го публично, според „Протестна мрежа” и bivol.bg, премиерът първо е разгласил държавна тайна и второ - подобно решение противоречало на правилата и застрашавало не само сигурността на България, но и тази на НАТО.


Безсънната нощ, в която премиерът, по собствените си разкази, мислил да свали или не руски военен самолет, днес се оказа просто хипотеза.  


Мога да уверя тези, които са пуснали сигнала, че сме предотвратили минаването на такива самолети. За мен нито има нарушение на конституцията, нито на какъвто и да е текст от закона”, категоричен бе министър-председателят.


Тази хипотеза и разсъжденията на глас обаче изпратиха премиера на разпит в прокуратурата, където прекара час и половина в компанията на прокурор. 


Подателите на сигнала се съмняват на чия страна е премиерът. 


Ако искат да ме оставят в историята за това, че съм казал че не трябва да сваляме военни самолети, нека ме вкарат в затвора”, коментира премиерът.


Ако всички по съдебната верига решат, че подателите на сигнала имат право, призивът на Борисов би се сбъднал. В сигнала фигурира думата "предател", за което законът предвижда между 10 и 20 години лишаване от свобода и дори доживотен затвор. 


Премиерът си обясни "студенината" на Русия именно с това, че по дипломатичен начин сме показали, че руски военни самолети не могат да преминават през въздушното ни пространство.

 

„Протестна мрежа” и bivol.bg искат от прокуратурата да провери и дали действията на премиера не изземат правомощията на президента като главнокомандващ на българската армия.

 

Борисов беше разпитан и по друг повод - за фалшифициран негов подпис, докато беше кмет на София.