За успехите на сънародниците ни зад Океана разказва Миролюба Бенатова

 

Може ли български полицай да е доволен от условията на работа? Разбира се, че може. Доказва го историята на един полицай... не на протест, а на годината. Миролюба Бенатова и операторът Кирил Тасев разказват за един българин в американската полиция.


Въпреки че е българин, той е разследващ полицай в едно от предградията на Чикаго.


„Мога да се похваля, че станах полицай на годината за миналата година. Казваха ми, че е невъзможно, че трябва да си роден в Америка. Аз реших да опитам”, започва разказа си Марио.


Наградата „Полицай на годината” получава след сериозно полицейско разследване.


„Миналата година разработих една групировка,  предимно пуерториканци, които се занимаваха с трафик на оръжия. Трафик от един щат, от няколко щати за чикагските улици. Бях под прикритие. Представях се на два-три пъти като източноевропеец, който иска да купи оръжие за престъпните организации тук, които са източноевропейски и понеже говоря български – славянски език и пуерториканците се вързаха. Заловихме почти всички замесени в случая”, хвали се Марио.


А какви са условията на работа в Америка?


„Нямаме лимит на горивото. Когато резервоарът ни се изхаби, спираме, в която и да е бензиностанция, и си пълним резервоара. Имаме безлимитна карта, която ни е дадена с пин код”,  разказва още Марио.


Историята на Марио и потайностите на Чикаго, гледайте тази неделя в предаването „Комбина”.

 

Припомнете си първия епизад на поредицата "Българи от Америка":