Делото срещу бившия министър-председател започна по същество

Бойко Борисов, Петко Сертов, Алексей Петров са сред свидетелите, които ще бъдат разпитани и пред съда по делото срещу Сергей Станишев, предаде БГНЕС.

 

Станишев е обвинен за това, че между ноември 2005 г. и юли 2009 г. е загубил седем документа с класифицирана информация. Тъй като той не е осъждан и от деянието не са причинени имуществени вреди, прокуратурата внесе предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание.

 

Делото започна днес по същество, а за следващата дата ще бъдат призовани свидетели. 

 

Искането да бъдат разпитани по него всички свидетели от досъдебното производство беше на защитата на Станишев. Съдът се съгласи с това и бяха насрочени дати по процеса до април. Така сред свидетелите, които ще отговарят на въпроси и на защитата са и Борисов, Сертов, Алексей Петров и още сред които и Иван Драшков и Веселин Близнаков.

 

През декември 2013 година Софийската градска прокуратура внесе в Софийски градски съд предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на Сергей Станишев. Делото на няколко пъти не успява да тръгне, тъй като на Станишев или адвокатите му не успяваха да получат препис от постановлението на прокуратурата. През септември тази година СГС прекрати съдебното производство и върна на прокуратурата делото. На 21 октомври Софийски апелативен съд е уважил протеста на Софийска градска прокуратура и е отменил определението на Софийски градски съд. На 9 ноември в изпълнение на указанията на съда адвокатът на Станишев Васил Василев получи такъв препис, но делото не тръгна, тъй като не е спазен законовия 7-дневен срок, в който той трябва да бъде връчен преди датата на заседанието.