В първия ден от новата сесия на НС погледите бяха вперени към скандала в ДПС

 

Смяна на местата в парламента. Депутатите се събраха отново след дълга коледна ваканция. Очаквано в първия ден от пролетната сесия погледите бяха вперени към скандала в ДПС, след изключването на Лютви Местан.

Още по темата

След пет парламентарни мандата, 18-годишна кариера на трибуната в пленарната зала и винаги запазено място на първия ѝ ред, Лютви Местан за първи път седна на последния.

 

Освобождава от длъжност председателя на парламентарната група и изключва от парламентарната група на ДПС  народния представител Лютви Ахмед Местан”, заяви председателят на народното събрание Цецка Цачева. 

 

В първия си ден на независими и Местан, и сподвижниците му избегнаха приказките пред камери. 

 

„Ние сме независими народни представители и такова консолидирано решение няма как да вземаме”, заяви Мариана Георгиева, запитана на кого ще са опозиция – на ДПС или на правителството.

 

За церемонията по смяна на местата в парламента дойде и иначе недотам редовният Делян Пеевски – индиректно посочен от Лютви Местан като отговорник за повечето му коледни беди. От първия ред и той, и триото временни лидери на групата чуха как Бойко Борисов като че ли смекчи своите коледни позиции.

 

„Аз съм по-склонен да мисля, че желанието им, на турското ръководство, е било да се информират за това колко прогнозируеми са процесите, които текат в ДПС”, заяви Бойко Борисов. 

 

Преди седмица премиерът твърдеше, че е бил подложен на натиск от турските власти, да подкрепи Лютви Местан в спора на ДПС. Паралелно се появяваха слухове за шпионски връзки на Местан с Турция. Днес стана ясно, че данни в службите за такова нещо нямало. И все пак.

 

„На 23 или 24 декември, там някъде беше, турският посланик беше извикан и му беше връчена нота във външно министерство за неговите деяния и поведение”, заяви Борисов.

 

Посланик Сюлейман Гьокче приюти Лютви Местан в нощта на 22 декември, когато охраната му била свалена и публично го подкрепи с присъствието си на честванията за възродителния процес в Кърджалийско. Депутати от ДПС пък се оплакаха, че ги притискал да подкрепят Местан. Днес от партията демонстрираха, че въпросът за тях е закрит.

 

„ДПС е независима, българска, системна, светска, демократична и евроатлантическа партия”, заяви Четин Казак.

 

Останалите групи избраха да не намесват скандала с ДПС в речите си за старта на новия сезон.