"На пистите обаче няма опасност", обясниха от Планинската спасителна служба

 

„Лавинната опасност е от трета степен, обстановка не се е променила много от вчера. Днес пак ще се направят проби на състоянието на снега. Хората трябва да внимават и да не навлизат в райони с лавинна опасност. На пистите обаче няма опасност”, обясни за „Здравей, България” Милен Братанов от Планинската спасителна служба.

Още по темата


По повод лавината, която отне живота на двама души, тръгнали на нощен туризъм на Витоша вчера, Братанов поясни: „Има хора, които практикуват този вид туризъм. При нощните ски се кара на осветена писта, където теренът е обработен и има хора. Докато при нощния туризъм всеки сам си избира маршрут и определя сам къде да ходи. Рискът е в това, че видимостта е намалена и има възможност да се навлезе в лавинни терени или да се получи падане”.


Според Братанов хората, които са участвали в нощния преход на Витоша вчера, са били подготвени.

 


„Ако се бяха обадили тук, е малко вероятно да им бъде помогнато. Защото времето, за което трябва да се реагира, е 15 минути след падането на лавината. Ако те бяха дали едно контролно време, че в 1 часа през нощта ще бъдат на хижа "Алеко", а ги затрупа в 12 часа през нощта, ние щяхме да бъдем там около 1:15 часа, което е много повече от необходимото време. А с всеки час шансовете за оцеляване намаляват с 30%”, поясни Милен Братанов от Планинската спасителна служба.