Депутатите не приеха на първо четене промените в Кодекса на труда

 

Депутатите не позволиха годишният отпуск да е по-дълъг с пет дни. Идеята на Георги Кадиев да почиваме 25 вместо 20 дни не срещна достатъчно одобрение. Предложението обаче предизвика бурни страсти в пленарната зала. 

 

Независимият депутат Георги Кадиев обясни, че прави предложението като работодател, който осигурява заетост на над 30 души. 

 

"Увеличаването на отпуска ще доведе също до по-висока производителност на труда и по-висока мотивация на служителите да работят. Това е категорично лява мярка, насочена към подобряване на баланса живот - работа", коментира Кадиев

 

Друг независим депутат също даде рамо на 25-дневен платен отпуск.   

 

"Ще намали както уместно твърди г-н Кадиев, стреса и заболяванията, и ще увеличи производителността”, заяви Велизар Енчев. 

 

Идеята не срещна одобрението на останалите в залата. Мнозинството обясни, че по-дълъг годишен отпуск на служителите бърка по-дълбоко в джоба на работодателите, а загубите ще трябва да се компенсират със съкращения на персонала. 

 

За да убеди колегата си, че 20 дни годишен отпуск са достатъчни Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт даде пример с родителите си, които в началото на 60-те години на миналия век са ползвали по 14 дни платена почивка. 

 

Идеята на Георги Кадиев за промени в Кодекса на труда спечели едва 16 депутати. 66 бяха против и още толкова гласуваха с „въздържал се”. Така предложението не мина.