Замърсяването може да достигне до вододайната зона на града

 

Близо два тона мъртва риба изплува във водоем за спортен риболов край Ямбол. Има опасения, че замърсяването може да достигне до вододайната зона на града и няколко от най-близките селища. Резултати от лабораторните анализи се очакват до седмица.

 

Сигналът от хората в село Дражево, в чието землище е водоемът, е подаден в края на миналата седмица. Все още не може да се прецени точно в какви количества е изтровената риба

 

Проби са взети от Екоинспекцията в Стара Загора и от Регионалната здравна 
инспекция. От ВиК - Ямбол заявяват, че няма опасност за замърсяване на питейната вода. 

 

„Смятат, че има недостатъчно количество кислород и това е причината за задушаването на рибата, каква е причината обаче, за да липсва кислород, лабораторните анализи ще покажат”, заяви Андон Кръстев, секретар на Община Тунджа.

 

Според хората в село Дражево замърсяването тръгва от старото ямболско сметище и новоизграденото с европейски средства Регионално депо за управление на отпадъците.

 

„На 80 на 100 съм убеден, че замърсяването идва от сметището на регионалното депо, още преди 4-5 години сигнализирахме за същия проблем, че водата от това депо ще влезе в този канал и ще се случат тези неприятности, за съжаление се оказахме прави”, заяви Дяко Дяков, кмет с. Дражево.

 

Няма контрол, никой не може да каже какво има заровено в това сметище, колко опасни метали или опасни химикали има вътре. Водата продължава да се стича в дерето по същия начин”, заяви Димитър Димитров, екосдружение „ДЕН”.

 

Резултатите от лабораторните анализи ще бъдат оповестени вероятно в средата на следващата седмица. От екосдружението пък очакват реакция от прокуратурата по подадения още преди месеци сигнал за редица нарушения при изграждането на Регионалното депо.