Това съобщи образователният министър Меглена Кунева

 

Окончателно - новата учебна година ще започне със старите учебници. Въпреки плановете на образователното министерство наесен учениците да учат по нови учебници, това няма да се случи.  

Още по темата

 

Издателите са категорични - нови помагала ще бъдат напечатани, но не по-рано от средата на 2017 година. Изключение ще бъде направено само за учебника по история - той ще е готов до 15 септември тази година.  „Учениците и учителите могат да се справят с новите програми и с действащите учебници”, смята вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева. 

 

Съдържанието в старите учебници обаче е различно от новия учебен план. Учителите ще трябва да намерят начин да преподадат новите уроци и без да ги пише в учебника. Това според просветното министерство няма да е проблем.  

 

„В днешно време 90% от учениците получават информацията си извън учебника. Има толкова интерактивни подходи, нека не сравняваме учителя с онзи, който е бил в 40-те години на миналия век”, коментира заместник-министърът на образованието Деян Стаматов.

 

По история обаче петокласниците ще трябва да учат не за българската история, както до сега, а за Античността, която се изучава чак в седми клас. Така старият учебник на практика става неприложим.

 

 „Ще е много трудно да преподаваме по учебника за седми клас, но по много по-опростен вариант”, коментира учителят по история Женина Калчева.  Затова издателите обещаха поне новият учебник по история да бъде готов до 15 септември.

 

  „Много е рисково. Ще бъдем много притеснени от сроковете, но ще направим всичко възможно децата да имат новия учебник от първия момент, в който ще им трябва”, коментира издателят Веселин Тодоров. За останалите учебници обаче ще им трябва поне година и половина.  За да бъдат улеснени учителите, експерти от МОН ще изготвят специални указания.

 

Репортер: Ивомира Пехливанова