Депутатите решиха предизборната кампания да остане 30 дни, както е и до момента

Видео: БГНЕС

 

Депутатите решиха предизборната кампания да остане 30 дни, както е и до момента. Това стана факт с приета промяна в Изборния кодекс на второ четене.

 

Зад това предложение застанаха 108 депутати, 15 бяха против и петима се въздържаха. Първоначално предложението на ГЕРБ беше предизборната кампания да се съкрати от 30 на 21 дни, но впоследствие депутатите от партията на Борисов се отказаха от тази идея в знак на компромис. 

 

Това стана факт след срещата на премиера с партиите, подкрепящи правителството, сутринта в парламента, когато част от партиите настояха предизборната кампания да не се съкращава.

 

В хода на дебатите Цветан Цветанов заяви, че за ГЕРБ е изключително важно да има стабилност в държавата. 

 

„Всички ние сме свидетели, че през последните няколко дни имаше толкова много интерпретации и внушения, които бяха направени в публичното пространство, за текстовете, които днес, утре и в другиден ще приемем от Изборния кодекс, които бяха неверни”, каза Цветанов.

 

„Когато има диалог могат да се решат проблемите и на държавата, може да се постига и парламентарен консенсус, който да бъде в интерес на държавата и на всички български избиратели”, заяви Цветанов.

 

Той бе категоричен, че независимо от правилата, които са във всеки един изборен кодекс или в законите, които са регламентирали как да се провеждат изборите, ГЕРБ никога не се е стремяла да променя правилата на играта.