Общинският съвет ще реши окончателно да подкрепи ли тази идея

 

Забраната на за носенето на бурки в Пазарджик е на финалната права. Общинският съвет ще реши окончателно да подкрепи ли тази идея. 

 

Предложенията бяха две. Едното внесе кметът на града Тодор Попов и то се отнася до забрана за носенето на облекло, покриващо лицето, но само при посещения в държавни и общински обекти.  

Още по темата

 

Група общински съветници от НФСБ обаче настояват носенето на бурки да се забрани и на улицата, а не само в сградите на институциите. Аргументите са, че по този начин ще се гарантира сигурността на гражданите на обществени места и ще се идентифицират по-лесно лицата, които стоят под облеклото. 

 

Тази сутрин в предаването „Здравей, България” общинският съветник Румен Димитров съобщи, че предложението вече е само едно. 

 

„В залата ще бъде гласувано едно общо предложение на двете групи. Ще се консолидираме около предложението за тотална забрана”, заяви Румен Димитров. „Забраната не е за бурки, тя е цялостна за носене на дрехи и аксесоари, прикриващи лицето”, обясни Димитров. 

 

Що се отнася до санкциите предложението е до 500 лева глоба при първо нарушение и до 1000 лева при второ. 

 

„Живеем в България, както кажат – така ще е”, заявяват жени пред джамията в Пазарджик.

 

Щом се приеме този закон, какво може да направим? Не можем да станем срещу закона”, заяви председателят на джамийското настоятелство.