За да намери една дума своето трайно място в езика ни, са нужни поне 10 години

 

Само през последните 20 години в българския език са влезли 4300 нови думи. Езикът е като живота - променя се бързо, разказват езиковедите. И все по-често новостите в това, което виждаме, правим и дори чувстваме, се пренася в речта ни.

 

Ако до преди само 2-3 години сме се споглеждали като чуем за „селфи”, сега всеки от нас използва думата всеки ден.

 

Бързо се раждат и думите „блог”, „поствам” и „туитвам”. Бумът на новите думи обаче идва с демокрацията. За да намери една дума своето трайно място в езика ни, са нужни поне 10 години.

 

Животът на думите е като човешкия живот. Някои влизат парадно, други - остават незабелязано. Някои живеят дълго, други - умират бързо. Трети пък намират нови значения – като совалка, сателит, мрежа, вирус, червей, облак.

 

Има и такива, които звучат по различен начин за различните поколения. Така постепенно умират и думи като „уокмен” и „пейджър”. Всеки ден обаче се раждат нови. Раждат ги технологиите, модата, медиите, политиката.

 

В морето от нови думи има не само заемки. Някои като „записвачка”, „търсачка”, „принтя”, „клинична пътека”, „здравна карта” са създадени на родна почва. А други като „човек”, „обичам” и „мисля” ще живеят вечно.