Имаме ли готовност да председателстваме ЕС по-рано от предвидения срок?

Излизането на Великобритания от ЕС може да внесе объркване и разместване при председателството на общността. Готова ли е България с позиция по кризата с Великобритания и имаме ли готовност да председателстваме Европейския съвет по-рано от предвидения срок?

ЕС се ръководи на ротационен принцип от всяка от страните-членки. По плана на България се пада да поеме председателството в средата на 2018 г. Излизането на Великобритания от ЕС може да ускори този процес. Защото страната ни трябва да поеме щафетата именно от британците и естонците, които ще го ръководят преди нас.

 

Поредният прецедент, който Великобритания може да предизвика с напускането на ЕС, ще разбърка реда на страните, които го председателстват. От средата на 2017 година до края на 2018-та то се пада на тройката  - Великобритания, Естония и България. Отговорността за лидерството през това време е голяма. 
 
„Страната председателства и води абсолютно всички заседания. Задава какви са приоритетите на Европа”, обясни Настимир Ананиев от Реформаторския блок.
 
„За Естония не зная, те бяха доста напред в подготовката. Но България смятам, че ще изпита сериозни затруднения”, заяви Кристиан Вигенин, БСП-Лява България.
 
Според бившия външен министър Кристиан Вигенин  рисковете са свързани най-вече с капацитета ни да поемем по-рано щафетата. 
 
„Г-жа Кунева и правителството трябва бързо да направят един анализ, теоретично възможно ли е България да се подготви и да го кажат ясно на нашите партньори”, заяви Вигенин. 
 
От Брюксел премиерът Бойко Борисов успокои страховете. 
 
С председателство всеки се справя …. Какво толкова?  Има хотели, има зали, ще се наемат на лизинг коли, това да ни е проблемът. Какво толкова има на председателство? Имаме прекрасни дипломати. Цанчев да води преговорите”, заяви Борисов.  
 
Логистиката и срещите по ръководството на българското председателство ще се правят в НДК. Сградата на Националния дворец все още се ремонтира. Възможните хипотези, ако Великобритания пропусне да ръководи.  
 
„Да се изтеглят с 6 месеца напред всички следващи председателства”, коментира Кристиян Вигенин.
 
Австрия като по-опитна страна може да бъде помолена да замести Великобритания. Редът на австрийците идва след нашия.