Целта е да се облекчат работещите родители, обясни социалният министър

Ясли и детски кътове в публичните сгради ще облекчават работещите родители. Това съобщи на пресконференция министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

„Когато родителите работят в периодите на ваканции, а децата на по-малка възраст нямат целодневен ангажимент, много често се налага родителите да тичат от едно място до друго, да излизат в отпуска. Инициативата цели отново създаване на детски кътове, ясли и занимални в публични сгради. Ще дадем възможност на работещи в тези институции по-добре да съвместяват личния със семейния си живот”, обясни Русинова.

Тя подчерта, че проектите варират между 20 000 лв. и 70 000 лв. Дава се и възможност кандидатите да субсидират с места за възпитатели или подкрепящ персонал. С тази инициатива ще може да се подкрепят между 30 и 70 проекта. Набирането на проектопредложения започва от днес и срокът е един месец.

Друга инициатива на министерството през летните месеци ще бъде свързана с отделяне на средства за общини, централна администрация, областни управи и всички държавни и обществени сгради да осигурят достъпност за хората с увреждания.

„Темата за достъпната среда е една от най-важните за социално включване на хората с увреждания. Ако те нямат достъп за ползване на всички публични услуги, трудно бихме могли да гарантираме социалното им включване”, коментира още Зорница Русинова.

Общините, централната администрация и областните управи за публични и държавни сгради могат кандидатстват с проекти на стойност между 30 000 и 170 000 лв. за подобряване на достъпната среда. Изисква се 5% съфинансиране от страна на общините и администрациите.