В Баните годината е обявена за нулева

Само двама първокласници ще има тази година в община Баните, обл. Смолян, предаде Дарик. Децата ще бъдат ученици в учебното заведение в Давитково, като едно от тях е от близкото село Загражден.

В средното училище в общинския център в Баните няма да има нито един първокласник, като годината е обявена за нулева. Тази община в Смолянско е една от най-засегнатите

По темата

от демографската криза в региона.

Според данни на Статистическото бюро в Смолян, за тази учебна година би трябвало да има общо десет деца в общината, които да започнат училище. Реално обаче вече тези деца и родителите им не са на територията на общината, а са заминали за чужбина или във вътрешността на страната.

Тревожна е тенденцията и в другата селска община в Смолянско – Борино. Там ще има едва 19 първолаци, като в Буйнова е само един, а местното школо няма да отвори врати за новата учебна година. 16 – ет от децата са записани да учат в Борино, а 3 – ма са в с. Ягодина.

На трето място в негативната статистика се нарежда община Неделино. Там през новата учебна година ще има общо 43 първолака, като голямата част ще учат в общинския център, а по двама има в Средец и Диманово.

Още новини от региона четете ТУК.