Той твърди, че разкритията му са били благотворни за САЩ

Едуард Сноудън, бившият консултант на американската Агенция за национална сигурност, който в САЩ е обвинен в шпионаж и избяга в Русия, поиска президентът Барак Обама да го помилва, преди да напусне Белия дом през януари 2017 г., съобщават БТА и Франс прес.

По темата

В интервю за британския вестник "Гардиън" Сноудън твърди, че разкритията му са били благотворни за САЩ.

 "Мисля, че ако хората преценят положителните ефекти, става ясно, че от 2013 г. законите в нашата страна се промениха. Конгресът, съдилищата и президентът, всички промениха политиката си след тези разкрития. Наред с това няма нито едно публично доказателство, че някой е пострадал от тях", добавя той.

През юли Белият дом отхвърли поисканото с петиция помилване за Сноудън, който през 2013 г. разкри измеренията на американския електронен шпионаж. "Едуард Сноудън трябва да се върне в САЩ, за да бъде изправен пред съда, а не да се крие зад авторитарен режим. Сега той бяга от последиците на действията си", заяви президентската съветничка по вътрешната сигурност и борбата с тероризма Лиза Монако.

Сноудън открадна огромен брой секретни документи, докато работеше за АНС, напомня АФП. В САЩ той може да бъде осъден на 30 години затвор.