Миньорите не биват да бъдат използвани за политически цели, коментира Петкова

„Извънредното заседание на Министерски съвет мина в един откровен диалог, какъвто трябва да има в управлението. Напрежение нямаше. Обединихме се около това, че за да продължат реформите, трябва да има единство”, каза в предаването „Събуди се” Теменужка Петкова, министър на енергетиката.

По темата

„Държавата няма как да се намеси в частна фирма като мини „Бобов дол”. Можем да направим проверка и да наложим санкции и глоби. Тези хора са достойни и трябва да се отнасяме така с тях”, заяви министърът по повод стачката в мина „Бабино” и неизплатените заплати на миньорите. Тя допълни, че те не бива да бъдат използвани за това, някой да защитава икономически и политически цели и то седмици преди изборите.

"Разрових се в архивите и се натъкнах на много интересни неща по отношение на действията на хората, които са ги взимали по онова време. През 2005 година се дава концесията на мини "Бобов дол". Условието е следното - договорът ще влезе в сила след извършването на приватизация или чрез някаква друга сделка, по силата на която ще бъдат прехвърлени на друго дружество. През 2007 година, неизвестно защо, е подписано  допълнение споразумение, по силата на което се прехвърлят правата на концесията на "Ураново" ЕООД, което е сегашното Въгледобив "Бобов дол", разказа Петкова. От думите й стана ясно, че сделката не е била изгодна  за държавата. Тя е категорична, че ще сезира компетентните органи за действията на правителството, подготвило и отдало на концесия рудник "Бабино".

„Бизнесът предлага, ако се стигне до съкращаване на тези хора, те да ги вземат на работа, но ще трябва да подобрят професионалната си квалификация”, съобщи още министърът.

Попитана ще бъде ли затворена мина „Бабино” тя отговори, че първоначално е получено писмо, че ще се прекрати дейността на рудника. „Но няколко дни след това ни съобщиха, че няма да затварят мината”, съобщи Петкова.

На въпрос дали концесията ще остане в същите ръце тя отговори, че няма причина да се променя.

По темата за АЕЦ „Белене” министърът на енергетиката заяви, че се върви към финализиране на решението на Международния арбитражен съд. „До края на октомври ще имаме споразумение, в рамките на което ще разпишем начина на плащана и сроковете, в които ще трябва да платим. Нека първо да си платим за това, за което сме осъдени, след това ще мислим за строителството на „Белене”. Никога няма да кажа „Да”, ако един проект не е икономически неизгоден за държавата”, допълни тя.

Целия разговор може да гледате във видеото.