С този акт са изпълнени условията за отпадането на визите за Канада за българи

28-те страни членки на ЕС одобриха споразумението за свободна търговия с Канада СЕТА. Така се сложи край на продължителните преговори и протестите от страна на две белгийски провинции. Договорът отменя 99% от митата между Европа и Канада. Освен това има клауза за предварително действие, която позволява влизането му в сила още преди ратификацията от националните парламенти на държави. Прякото последствие за България е, че очакваме падане на визите за Канада.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОДПИСВАНЕТО НА ТЪРГОВСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ (СЕТА)

Церемонията в Брюксел по официалното сключване на сделката трябваше да се състои още във вторник, но бе отложена заради отказа на белгийския регион Валония да подкрепи СЕТА. Трюдо подписа пакта заедно с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и словашкия премиер Роберт Фицо.

„Нещата бяха трудни, но в крайна сметка успяхме“, каза Трюдо след церемонията.

„Това е важен ден за ЕС и Канада, тъй като поставяме международни стандарти, които ще трябва да бъдат следвани и от другите“, заяви от своя страна Юнкер.

По темата

Въпреки това не липсваха и протести срещу СЕТА. По-рано днес полицията за борба с безредиците в Брюксел не можа да спре активисти, които хвърлиха червена боя по сградата на ЕС в града. Те бяха съпровождани от протестиращи срещу пакта

СЕТА премахва 99% от данъците между ЕС и Канада, свързвайки единния пазар на съюза с десетата по големина световна икономика. Преговорите по документа продължиха седем години. След подписването на спогодбата обаче, тя не влиза автоматично в сила. Тя трябва да бъде одобрена от националните парламенти и ратифицирана от Европарламента.

От споразумението зависи и падането на канадските визи за българи, което беше едно от условията на България, за да одобри документа.