Българи от цял свят се стекоха във Витлеем

Как милионите вярващи по света отбелязаха празника и как българите зад граница посрещнаха Коледа – екип на NOVA посети Мадрид

По темата

С празнични служби в църкви катедрали, но при засилени мерки за сигурност стотици хиляди посрещнаха Рождество Христово. А в големи европейски столици като Мадрид коледните базари бяха отцепени за движение. Това обаче не изнерви хората, защото всичко се прави в името на празника.

Десетки хиляди поклонници от целия свят се стекоха във Витлеем, за да посрещнат Рождество в града, в който вярват, че Христос е бил роден.

Тази година процесията бе водена от Пиербатиста Пицабал, който е духовен водач на римокатолиците по Светите земи. В Рим Папа Франциск отправи силно обръщение към вярващите. Призова оръжията да замлъкнат завинаги.

„Мир на този, който е изгубил едно близко същество заради жестоките актове на тероризъм, които посяха страх и смърт в сърцето на толкова страни и градове", каза Папата.

Посланието си той отправи пред събралите се на площад "Св. Петър" около 40 000 души при изключителни мерки за сигурност. Така е и в останалите европейски столици. Опразнен от еврократите, прибрали се у дома, Брюксел се оказа примамлив за предпочелите туризма пред домашния уют.

И все пак пресният спомен от атентатите в Брюксел оказаха влияние. Броят на посетителите е намалял наполовина, а икономическите загубите надскачат 2 милиарда евро.

Двама са героите, които белгийците почитат по Коледа - Сан Никола и Пер Ноел - Дядо Коледа. А в Мадрид в ролята на добрия старец се оказа българин.

Дядо Коледа и елфите му дойдоха и във Вирджиния, но не със шейна, теглена от елени, а на водни ски.

Репортер: Владислава Тричкова