Основни конкуренти за поста са Антонио Таяни и Джани Питела

Решаващ ден за Европейския парламент. Този вторник се избира председател и ръководство на институцията за следващите две години и половина. Мястото се оваканти, след като изтече мандатът на Мартин Шулц.

По темата

По-рано председателят на групата на либералите и демократите Ги Верхофстат се оттегли от надпреварата за поста на председател на Европейския парламент.

Европейският парламент не успя да избере в три тура новия председател на институцията. Вечерта започна четвъртото, последно гласуване, на което се явяват само двамата кандидати, събрали досега най-много гласове.

Това са италианците Антонио Таяни (Европейска народна партия) и Джовани (Джани) Питела от групата на социалистите и демократите. В третото гласуване Таяни е получил 291 гласа, а Питела - 199.

"Депутатите трябва да защитават Европа, а не да се затворят в замък в Брюксел", заяви Таяни, който е дългогодишен депутат и бивш комисар по транспорта. 

Той допълни, че програмата му е предопределена от дневния ред на Европа - борба с тероризма, справяне с имиграцията и усилия за повече работни места.

Лидерът на социалистите пък обеща, че няма да има повече големи коалиции и неофициални споразумения. 

Любопитен факт - сред кандидатите е и консервативната кандидатка Хелга Стевенс, която е глухоняма, и с минимални шансове, но пък разполага със 74 депутати и може да наклони везните в една или друга посока.

Процедурата предвижда председателят да бъде определен с до четири гласувания. Ако никой от кандидатите не спечели абсолютно мнозинство от подадените гласове по на първите три гласувания, председателят ще бъде избран с обикновено мнозинство в четвъртия и последен тур, който ще се проведе между двамата кандидати с най-висок резултат.

Председателят на Европейския парламент е една от трите най-ключови фигури в европейските институции, управляващи близо половин милиард европейци.

Репортер: Антоанета Николова