Как се промениха през годините?

"Първата дама е първа дама 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Този живот е много тежък. Тя не може да си позволи да се появи по анцуг", заяви за "Здравей, България" Кристина Крънчева, специалист по протокол и етикет. 

Експертът посочи, че съпругата на президента трябва да бъде "много обрана в облеклото си, усмихната и предразполагаща". 

"Антонина Стоянова беше изключителна. Благодарение на нея разбрахме, че има президентска институция", коментира Крънчева. 

По темата

Как се промениха първите дами на българските президенти през годините? Представяме Ви една любопитна ретроспекция.

Първата „първа дама” в демократичната историята на страната ни - това е Мария Желева - съпругата на д-р Желю Желев. За съжаление – и двамата вече са покойници. Историк по образование, с подчертаната си скромност, Мария Желева предпочита книгите пред светлината на прожекторите. Именно в университетската библиотека е първата й среща с мъжа, с когото ще прекара живота си. Семейството прекарва едни от най-щастливите си години в родната къща на Мария – в село Грозден. Именно там, Желю Желев написва своята книга „Фашизмът”, а съпругата му е негов пръв читател и верен съветник. 

После идва по-трудното. Ролята на президентша. Разказва, че е изгубила съня си, отслабнала е с 15 килограма... Мария Желева никога не е обичала да я наричат „първа дама”. Жълтата преса не й прощава – получава редица упреци, че не е достатъчно представителна за функцията, която изпълнява. Така и не може да прости острите стрели и жлъчта, излята по адрес на семейството си. 

Като майка – понася най-тежките удари на съдбата. Губи едно дете малко след раждането. А по времето, когато Желеви са първото семейство в държавата, дъщеря им Данка слага край на живота си. Другата им дъщеря - Станка, дарява Мария и Желю Желеви с две внучета. До смъртта си, Мария и Желю Желеви продължават да живеят скромно като даряват голяма част от доходите си за благотворителност. 

В ролята на първа дама далеч по-охотно влиза Антонина Стоянова. Съпругата на президента Петър Стоянов. Двамата се запознават, докато правят първите си стъпки като млади юристи в Пловдив. А когато Петър Стоянов прави първите си стъпки към Дондуков 2, съпругата му напуска дипломатическия си пост в Лондон, за да бъде до него. И го прави с размах. Отличава се с увлечението си към един конкретен аксесоар - шапките. И с елегантните си тоалети - дело на български дизайнери. Появява се и в българска носия. Антонина Стоянова владее три езика. И безупречен етикет. Участва в ръководената от Елена Костова фондация "Бъдеще за България", а после създава и своя фондация - "Ценности". Сравняват я с Хилъри Клинтън и Ева Перон. Работи активно, за да популяризира българската култура зад граница. С президента Стоянов имат син и дъщеря. 

Активността на Антонина Стоянова е предизвикателство за следващата първа дама - Зорка Първанова. На практика - тя е единствената първа дама в новата ни история с цели два мандата. Неотлъчно до съпруга си, но с дискретно присъствие. Любовта й с бъдещия държавен глава Георги Първанов, пламва в универститета - двамата са в един курс, следват история. През цялото време, докато е първа дама, Зорка Първанова продължава научната си работа в БАН. Казва, че един политик в семейството е достатъчен. За разлика от своята предшественичка, Първанова разчита на семплите костюми. Ако Антонина Стоянова посреща Хилари Клинтън, то Зорка Първанова кани у нас Лора Буш. Идея на госпожа Първанова са благотворителните балове за сираци, които се организират всяка година от президентската институция. По това време се създава и инициативата "Българската Коледа" - и двете - продължени и от президента Росен Плевнелиев. 

А с какво ще запомним неговата съпруга - Юлияна Плевнелиева създаде истински прецедент с отказа си да придружава държавния глава по време на всички официални събития през петте години от мандата му. Вместо това - Плевнелиева се появи на площада - по време на протестите през 2013-та.

Критиците й бяха скандализирани и от смелите й изказвания в социалните мрежи - като коментарът в Twitter отпреди пет години - че ни е нужен "Бойкомет".

България не беше свикнала с подобно поведение, то предизвика вълна от емоции - от остро осъждане до откровена симпатия. Вълна от съчувствие получи семейството през лятото на 2015-та, когато загуби първородния си син - Филип. 

И така - след петгодишно отсъствие - България отново ще има първа дама  - Десислава Генчева. Доскоро - съпруга и пи ар на Румен Радев, а от днес - и новата първа дама на България.
 
Десислава Генчева е от Бургас, завършила е английска гимназия, после – финанси и маркетинг. И за нея, и за Румен Радев, това е втори брак. Първият й съпруг е депутатът от БСП – Георги Свиленски, от когото има син. Така с двете деца на президента от предишния му брак – децата на двойката стават общо три. 

За нея знаем, че обича тежък рок. И че си позволи остри реплики в социалните мрежи след като ГЕРБ обяви Цецка Цачева за опонент на съпруга й в надпредавара за Дондуков 2. Впоследствие публикацията беше изтрита. 

Десислава Генчева и Румен Радев официално са семейство от няколко месеца насам. Връзката им беше съпътствана от съмнения за конфликт на интереси - от времето, когато двамата са работели заедно във Военновъздушните сили. След появата си в изборната нощ, новата първа дама получи нови критики – този път – за избора си на тоалет.