Засега експериментално са оборудвани само две коли на Спешната помощ

По темата

Извършен беше първи тест на системата за приоритизиране на движението на линейки в София.

10 милиона евро е инвестирала Столичната община по европеоркет за модернизиране на 187 кръстовища. Приоритизация е въведена за градския транспорт. Автобусите и трамваите, преминаващи през три кръстовиеща в центъра, експериментално получават зелена вълна, ако закъсняват от разписанието си.

Засега експериментално са оборудвани само две линейки. Системата ще действа при всички, само ако Спешна помощ - София плати близо 400 000 лева, за да оборудва колите със специални устройства, които безжично комуникират със светофарите.

В София има около сто линейки и ако всяка от тях бъде оборудвана, при приближаване на кръстовище, то ще дава приоритет на автомобила със специален режим на движение.

Зелената светлина ще изгасва чак след като системата на кръстовището отчете, че линейката е преминала успешно.

Йорданка Фандъкова. Снимка: Христо Калоферов

От Столичната община смятат, че това ще спести средно между 2 до 3 минути по курса на линейките, а системата за приоритизация на градския транспорт се очаква да даде възможност за с една трета по-бързо преминаване през възловите кръстовища.

Втората важна полза според столичния кмет Йорданка Фандъкова, е това, че ще се намалят с 25% вредните емисии във въздуха на столицата.

Друга полза от весичките модернизирани кръстовища е, че всяко от тях разполага с камера, с висока резолюция, чийто запис се пази един месец. Така, ако има инцидент с градския транспорт или линейка, видеоматериалът може да послужи на разследването.