С повече от 50% е нараснал броят на взелите заем, за да купят ново жилище

Все повече българи теглят кредит, сочат данните на една от големите банки у нас. С повече от 50% е нараснал броят на взелите заем, за да купят ново жилище.

Човекът, който най-често е теглил кредит за дом през изминалата година:

По темата

Мъж, IT-специалист, на 37 години, със заплата от над 1300 лева месечно. Взел е заем от 94 000 лева и ще ги изплаща 19 години.

Дамите много по-рядко се решават да теглят кредит.

Луиза Тодорова е изключение. Изтеглила е кредит за жилище, който ще изплаща 20 години. Решението взела без колебание:

„Аз вече имам опит с кредите и човек започне ли веднъж да тегли става по-смел и вижда, че може да се справи и не е толкова страшно”, заявява Луиза Тодорова.

Оказва се, че жените по-рядко се решават не само на ипотечен, но и на потребителски кредит. И тук най-често теглят мъжете и то тези, които тъкмо са надхвърлили 40-те. Заемат средно по 15 хиляди лева, които ще изплащат 6 години.

„Това, което забелязваме, е интерес от все по-млади хора, които сега започват първа работа или са се установили на първата си работа и се обръщат за финансиране”, обяснява Ани Ангелова, изпълнителен директор „Банкиране на дребно”.

Потребителските кредити най-често теглят в София, Пловдив, Варна и Бургас, а парите отиват основно за ремонт, следва инвестиция в имот, обзавеждане и покупка на автомобил.

„Обяснявам си го с повече оптимизъм сред хората, желанието да живеят добре и да инвестират парите, които получават, в по-добър живот”, обяснява Ани Ангелова.

Хубавият живот обаче бързо може да се превърне в още по-хубаво минало, ако човек не внимава.

„Според мен на първо място трябва да прецени бюджета си – дали планираният кредит и вноската по него, са по силите му. Защото, ако надцени възможностите си и непредвидените разходи и рискове, биха довели до сериозни затруднения”, смята Луиза Тодорова.

Затова тя обмисля и застраховка за парите си. Надява се обаче никога да не й се налага да опира до нея. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.