Изтребителят F 35 е най-новото произведение на военната техника и един от най-скъпите в света

Най-модерният американски самолет кацна за първи път у нас. Изтребителят F 35 е най-новото произведение на военната техника и един от най-скъпите в света.

По темата

В небето на Пловдив двата изтребителя засякоха британски разрушител и го принудиха да кацне, след което атакуваха по въздух различни цели. Така свръхмодерният самолет демонстрира своята бойна мощ.

„Това, което го прави различен от другите е способността му да използва в небето интегрираните сензори за прикритие и стелт системата, както и свръх възможностите в различни ситуации”, обясни пилот Марк Хитман от Военновъздушните сили на САЩ.

Специалното покритие на самолета и специалната му форма го правят трудно откриваем за радарите. С такъв самолет вече разполагат 6 европейски държави. Цената на един изтребител F 35 е 150 милиона долара.

Президентът Румен Радев, който доскоро летеше от "Граф Игнатиево" не даде надежда скоро българските пилоти да се качат на подобен самолет.  „Аз съм реалист.  Такъв самолет скоро ние не можем да имаме”, обясни държавният глава.

А новите изтребители за българската авиация ще трябва да избере новото правителство. Според проект, утвърден от предишното Народно събрание ще бъдат купени 8 бойни самолета за 1,5 милиарда лева.

Репортер: Благой Бекриев