Гръмотевиците - изключително красиви и много опасни

Пролетта е сезонът на мълниите. Те са изключително красиви и много опасни. В петък избухна пожар в склад за пластмаса край Пловдив, за който се предполага, че е предизвикан от гръмотевица, макар че се чуха и други предположения. Прогнозите за гръмотевични бури продължават.  

По темата

"Ние сме в такава географска широчина, че за нас мълниите не са нещо необичайно", коментира Теодора Малинова от Географ.БГ.

"Когато човек бъде поразен от кълбовидна мълния, той не трябва да мърда или да опитва да побегне, защото тя улавя въздушното течение от движението. Ако хвърлим предмет по нея, тя може да го взриви", предупреди тя. 

Какво не знаем за тях? Знаем ли как да пазим себе си и имуществото си? Отговорите гледайте във видеото. 

ГЕОГРАФ.БГ един от победителите в най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп – ПРОМЯНАТА. Тя се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България и цели осигуряването на по-добро и сигурно бъдеще на децата на България, подкрепяйки социални предприемачи да развият и направят устойчиви своите идеи. На 1 юни стартира ПРОМЯНАТА 2017/2018 като кандидатстването ще бъде възможно в период от месец и половина - до 18 юли на www.nova.bg/promyanata.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.