Ще се засилят видеонаблюдението и дистанционният контрол

Нови мерки за борба с корупцията сред служителите на реда предвижда дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР. Ще се ползва опитът на Европа, а повечето от мерките ще бъдат въведени до края на годината. Това съобщи в Русе директорът на „Вътрешна сигурност“ в МВР старши комисар Румен Ганев, цитиран от БГНЕС.

Предвижда се въвеждането на тестове за интегритет, които са свързани с лоялността на служителите и тяхното професионално изпълнение на задачите.

По темата

„В резултат на тези тестове ще имаме реална представа кой как си върши работата. Защото считам, че добрият професионалист, който е добре мотивиран, по-трудно се поддава на корупционни действия. Другото, което предлагаме, е също така и засилен контрол първо върху финансовото състояние на служителите, чрез по-сериозен контрол на имотните декларации, защото ясно е, че тези пари отиват някъде. Нашето общество е сравнително патриархално, почти всичко се знае. И считам, че по този начин, когато има независими и постоянни проверки на финансовото състояние на определени групи служители, това ще подейства отрезвяващо върху техните желания да се поддават на такъв корупционен натиск“, коментира Ганев.

Ще се засили и ролята на видеонаблюдението и дистанционния контрол. След добрите резултати при "Пътна полиция", ще се надгради с видеоконтрол на цялата граница, ГКПП-та и част от големите градове.

„По този начин ще имаме едно независимо наблюдение на действията на нашите служители. Това ще е и в тяхна помощ, защото освен, че имаме недобросъвестни служители, имаме случаи, когато недобросъвестни граждани също се опитват да оклеветят наши служители”, каза Ганев.

Предстои да се доставят още 300 нови автомобила за "Пътна полиция", където ще бъде заложена експериментално нова видеосистема - с боди камери на самите служители и отделно ще има такава камера в самата кола, която ще гледа навън, а не навътре.

„По този начин ние ще можем да извършваме наблюдение как си вършат работата и също така ще имаме една информация за гражданите как вървят проверките“, обясни шефът на „Вътрешна сигурност“.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.