Каква е разликата между българските и немските детски градини?

Видеонаблюдение, камери, подслушвателни устройства, тайни записи, викове, плач, обиди. Звучи като сюжет на криминален филм, но често пъти това е действителността, и то не къде да е, а в детските градини. Доверието в системата е крехко, от което страдат родители, възпитатели, но преди всичко децата.

По темата

Сега ще ви отведем в Берлин – място, където изброените дотук проблеми, никога не са съществували. Не си мислене обаче, че разликата е единствено в по-големия ресурс. Напротив. Ключът към успеха е в изцяло различния подход. Добре дошли в градината на Лоте!

Лоте е на 2 години и идва на ясла с усмивка и удоволствие. За това ни е разказал баща й Михаел. Но все пак е дете като всяко друго.

„Лоте имаше проблем да се раздели с майка си. И й беше трудно да е сред други хора, без майка й да е наблизо. За този често срещан проблем, тук са намерили решение. Нарича се „берлински адаптационен модел”. Принципът е лесен – родителят остава при детето дотогава, докато то не спре да усеща неговата липса.  

Каква е разликата между българските и немските детски градини и колко струва да оставиш детето си в подобно заведение в Берлин? 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.