Започва извънредна проверка на пазара

Опасни ли са спинърите, които се продават на българския пазар? Инспектори от Агенцията по метрология и технически надзор започнаха проверки на едни от най-модерните играчки сред децата. 

Изненадваща проверка на експерти в един от най-големите столични пазари показа, че масово в търговските обекти се продават спинъри, които не отговарят на стандартите за безопасност. От 20 проверени продукта в цели 19 бяха открити нарушения. 

По темата

Експертите съветват родителите да не дават играчките на деца, които не са навършили 3 години. Сред най-атрактивните спинъри са светещите. Те обаче се оказват и най-опасни. 

"Задължително трябва да имаме 2 независими достъпа до батерията, тъй като, ако е лесен достъпът, тя може да бъде лесно извадена от детето и погълната", казва Мирослав Йотов от Агенцията за метрологичен и технически надзор. 

Открити бяха и няколко спинъри, които са лесно чупливи, както и такива, съставени от отделящи се метални части.

Проверките продължават и утре. Глобите за нередовните търговци варират от 250 до 2000 лева в зависимост от броя на костатираните нарушения. 

А какво представлява спинърът?

Спинърът е най-новият популярен продукт, който се разпространява много бързо сред децата и у нас. Основната му употреба е да помага на деца със синдром на дефицит и на деца, страдащи от аутизъм, но той все повече се разпространява и като играчка.

Важно е да се знае, че:

- съществува опасност от нараняване на откритите части на тялото при игра;

- продуктът изисква добра координация;

- не е подходящ за деца под 3 години;

- някои модели имат електрическа функция, захранвана с батерии тип бутон или R1, които не трябва да са достъпни без инструмент или с две независими движения;

- съдържат олово и живак в материала, от който са изработени.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.