Кремъл категорично отрича тези обвинения

Чужди медии обвиниха руския президент Владимир Путин, че показва кадри на американски хеликоптери, твърдейки, че това всъщност са руски сили.

Интригата се завъртя, след като в интернет се появиха кадри от интервюто на Путин с американския режисьор Оливър Стоун. На тях руският лидер гордо демонстрира видео от мобилния си телефон и коментира: „Това са нашите въздушни сили в Сирия в действие. Тези бойци бягат с оръжия. Те имат не само автомати, но и много по-сериозни оръжия, с които унищожават военни автомобили”.

Стоун гледа кадрите и кима с глава, а в това време Путин му превежда: „Пилотът казва, че ще направи още един опит да бомбардира мишената”.

По-късно зрители започват да коментират в социалните мрежи, че кадрите, на които се вижда как хеликоптер обстрелва въоръжени мъже по земя, са им познати. А руската неправителствена организация Conflict Intelligence Team (CIT) твърди, че те съвпадат със запис от 2013-а година, в която американски хеликоптер „Апачи” обстрелва бунтовници в Афганистан.  И допълва, че единствената разлика в двете видеа е, че показаното от Путин е озвучено на руски.

Кремъл категорично отрича да има подобно нещо. Правителственият ръководител Дмитри Песков определи тези твърдения като „безсмислица”.

„Това са истински материали на министерството на отбраната. Това е част от техния доклад до президента”, уточни Песков. 

Видеото по-долу е качено в You Tube през 2013-а година. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.