Снимка: Тhinkstockphotos
Най-често с този проблем се сблъскват хора на възраст между 30 и 60 години
Ако искате да се предпазите от камъни в бъбреците, избягвайте консумацията на суров спанак, предупреждават експерти. Камъни могат да се образуват в единия или в двата бъбрека, като най-често с този проблем се сблъскват хора на възраст между 30 и 60 години.
Изследване на NOVA: Има ли нитрати в салатата?
Образуването на камъни в бъбреците обикновено се дължи на отлагането на специфични химикали. Сред тях е оксаловата киселина, която се среща в спанака - популярен продукт сред индивидите, придържащи се към здравословно хранене, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.
Кои храни съдържат най-много пестициди?
Суровият спанак съдържа оксалова киселина, която притежава способността да се свързва с минерали в червата и да образува оксалати - неразтворими соли. Въпросните съединения се срещат в бъбречните камъни. Някои хора са генетично по-предразположени от други към образуване на камъни в бъбреците и трябва да подхождат внимателно към консумацията на продукти с високо съдържание на оксалова киселина.
Кои зеленчуци са по-полезни сготвени, отколкото сурови?
Оксаловата киселина освен това възпрепятства усвояването полезните желязо, калий, витамин А и калций, на които е богат спанакът. Спанакът не е единствената храна, съдържаща оксалова киселина. Тя се среща и в други зелени зеленчуци, както и в бадемите, кашуто, елдата, чая, кафето и шоколада.
Яденето на спанак всеки ден подмладява мозъка с 11 години
Ако все пак държите на суровия спанак в салата си, използвайте съдържащите по-малки количества оксалова киселина листа от младо растение или т.нар. бейби спанак, препоръчват експертите. Добрата новина е, че оксаловата киселина се разрушава под въздействието на топлина, например при приготвянето на спанака на пара за около четири минути.
В сурово състояние зеленчукът може да причини заразяване с болестотворни бактерии като Листерия, Салмонела или Ешерихия коли.
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.
Редактор: