Колко ще ни струва бурканчето тази зима?

Как да разпознаем истинския от фалшивия мед и колко ще ни струва бурканчето тази зима? Рекордно ниски добиви на мед отчитат пчеларите в много части на страната. Затова и бурканчето на щанда тази зима ще ни струва повече. С колко – отговорът дава Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”. 

По темата

Според последните лабораторни изследвания на „Активни потребители” от 10 тествани различни марки мед – половината дават отклонения от нормите. Най-често към меда се добавят вода, захарни сиропи и нишесте. През последните две години ядем и български мед, смесен с нискокачествен китайски и украински мед, предупреждават пчелари.

През последните години пчеларите са произвеждали средно по 10 тона мед.  Тежката зима тази година доведе до измиране на от 60 до 100% от пчелните семейства. Затова и очакваните добиви ще бъдат поне наполовина, прогнозират производителите. Средно годишно ядем между 6 и 7000 тона мед. Сега в сезона на настинките – консумацията расте.

Как да изберем най-качествения мед от щанда в магазина и с кои продукти да преборим грипа през зимата – разберете във видеото.

Очакваме и Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.