Депутатите приеха текстове на второ четене от бюджета на ДОО за следващата година

Парламентът прие на второ четене бюджетите на държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса за 2018 година. 

Заложено е парите за майчинство през втората година на детето да се увеличат с 40 лева и от 340 лева на месец да станат 380 лева. 

БЮДЖЕТ 2018: Депутатите гласуват парите на държавата

Пенсионната вноска на всеки работещ се вдига с един процент, а  възрастта и стажът за пенсиониране ще се увеличат с 2 месеца.

Мъжете ще се пенсионират при навършване на 64 години и 1 месец, а пенсионната възраст за жените вече ще бъде 61 години и 2 месеца. 

През следващата година НЗОК ще разполага с 407 милиона лева повече. Депутатите приеха да се въведе временен мораториум за нови лекарства, нови болници и нови дейности.

В закона беше записано, че през 2018 г. НЗОК няма да заплаща за лекарствени продукти "с ново международно непатентно наименование, за което е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен списък, както и включени в позитивния лекарствен списък лекарствени продукти, които подлежат на заплащане за първи път през 2018 г".

Беше решено, че лечебните заведения, които след 31 декември 2017 г. са получили за първи път разрешение за дейност, няма да могат да сключват през 2018 г. договори с НЗОК. Освен това депутатите решиха НЗОК да не може да сключва договори или допълнителни споразумения с лечебни заведения по нови клинични пътеки и нови клинични, амбулаторни и медицински процедури. 

Още по темата - във видеото!

Здравният министър иска увеличение на бюджета с 27 млн. лв.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.