Това сочат данни на местната метеорологична служба

2017-а е третата най-гореща година в Австралия, откакто се води статистика, като при това за горещините не е допринесъл феноменът Ел Ниньо, сочат данни на Австралийската метеорологична служба, цитирани от БТА.

Около 11 000 жилища останаха без електрическо в Австралия

Седем от 10-те най-горещи години в Австралия са след 2005 г. Единствено 2011 г. е била по-хладна в сравнение със средните показатели. 

"Въпреки липсата на феномена Ел Ниньо, който обикновено се свързва с най-горещите години, 2017 г. се отличава с високи температури. Дневните и нощните температури бяха по-високи от средните температурни стойности", заяви Карл Браганца от службата. 

ОПАСНО ВРЕМЕ: Екстремни температури в САЩ и Австралия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Най-силно засегнати са щатите Нов Южен Уелс и Куинсланд, за които 2017 г. е най-горещата. 
Същевременно температурата на водата в моретата и океаните край Австралия значително надхвърли средните температурни стойности. Повишаването на температурата на водата предизвика избелване на корали в Големия бариерен риф. Това води до загуба на симбиотични водорасли, които придават цвета на коралите и ги снабдяват с хранителни вещества.

Жега мори Австралия (ВИДЕО+СНИМКИ)

От Австралийската метеорологична служба допълват, че средната годишна температура в страната се е увеличила с 1,1 градуса Целзий от 1910 г. и че голяма част от затоплянето е регистрирано след 1950 г. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.