Разговор с Румяна Бъчварова

Хронология на една визита. Какво остана скрито от срещата на Борисов и Меркел. Тази седмица немският канцлер прие новия австрийски канцлер, а в петък беше на посещение в Париж, имаше срещи с Макрон. Вчера беше в България за среща с премиера Борисов.

СНИМКИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО НА МЕРКЕЛ В БЪЛГАРИЯ ВИЖТЕ ТУК

Какво се крие зад този маратон от срещи, какво се договориха в София Меркел и Борисов – в студиото на "Събуди се" гостува началникът на кабинета на премиера – Румяна Бъчварова.

 

Борисов: Меркел знае, че сме страна, спазваща фискална дисциплина (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Най-важното от посещението на канцлера Ангела Меркел е, че тя одобри нашите приоритети, но по-важното е, че тя одобри нашите инициативи, които са в рамките на председателството ни”, каза Румяна Бъчварова.

Според нея това е важно, защото Германия е политически най-влиятелната страна в Европейския съюз.

Ангела Меркел пристигна в България (ВИДЕО)„Ангела Меркел оцени нашите достижения – начинът, по който охраняваме границите си”, добави Бъчварова.

„България получи една пълна и убедителна подкрепа за своята политика”, добави Румяна Бъчварова.

На въпроса за дипломатическата офанзива на България и премиера Борисов, който предложи да посредничи, както в спора между ЕС и Турция, така и в този между Македония и Гърция, Бъчварова отговори, че това е политика, която всеки председателстващ Съвета на ЕС трябва да осъществява.

Пресконференцията на Меркел и Борисов (ВИДЕО)

„Това е много фина политическа работа”, каза тя.

„Цялостната политика на съюза е ориентирана към това да търси съгласие и мир, особено в ситуация, в която Европа търпи последиците от мигрантския натиск”, подчерта бившият вътрешен министър. Според нея България има основание да участва в решаването на балканските спорове, защото е „единствената държава, която не е част от проблема”.

Меркел: Благодаря на България, че пази външната граница на ЕС с Турция (ВИДЕО+СНИМКИ)

„В момента сме силата, която решава проблемите на Балканите”, заяви тя.

Вижте какво каза Румяна Бъчварова за вътрешната политика, трусовете в коалиционното правителство и други въпроси, във видеото.

ВСИЧКО ЗА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.