Според проф. Валери Димитров трябва да се въведе разрешителен режим за придобиване на дялово участие в ЕРП-тата

Драмата, която се разиграва, е резултат от провала в Закона за енергетиката. Това е един провален закон с огромни дефекти. Той не е въвел разрешителен режим за придобиване на дялово участие. Съответно КЕВР е един беззъб регулатор, който не може да контролира акционерите в ЕРП-тата”, заяви в „Здравей, България проф. Валери Димитров от Консултативния съвет по законодателство към Народното събрание.

Остри реплики по време на изслушването на Гинка Върбакова (ВИДЕО)

По думите му държавата трябва незабавно да измени Закона за енергетиката и да се въведе разрешителен режим за придобиване на дялово участие в енергийни дружества. КЕВР да разрешава придобиването, което да се приложи и по висящия казус с ЧЕЗ.

Гинка Върбакова: Политизирането на продажбата на ЧЕЗ се сатанизира (СНИМКИ)

„Докато няма сделка, нашите институции реално нямат основание да се самосезират по сделката за ЧЕЗ. Както банковото дело, така и енергетиката, са особени дейности, поради което се регулират от няколко закона. В този смисъл законът дава достатъчно основание на регулатора да контролира всички дейности и има много мощен инструмент да отнеме лиценз. Но това става след, а не преди”, на мнение е енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Петкова: Никой от правителството не знаеше изхода по сделката за ЧЕЗ

„КЕВР няма надзорната и разрешителна власт, която имат БНБ и Комисията за финансов надзор (КФН), и това е огромният проблем. Ето защо е беззъб регулатор. Законът не въвежда този разрешителен режим и за мен това е нормативен провал. Резултатът от това е, че сега държавата трябва да купува едва ли не дялово участие, за да контролира нещата”, коментира още проф. Валери Димитров.

"Галъп": Българите смятат случващото се около ЧЕЗ за неприемливо

Тази сделка ще бъде изключително сложна, но ходовете, които бяха направени, първо трябваше да погасят напрежението в обществото”, на мнение е проф. Атанас Тасев.

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.